Celíacs i al·lèrgies

1.Què és la malaltia?

 

La malaltia celíaca és la reacció que fa el cos quan aquest menja gluten. Una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale.

Ingerir gluten provoca a les persones celíaques una lesió al budell prim que afecta la seva capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments (proteïnes, carbohidrats, greixos, sals minerals i vitamines).

Es pot presentar en persones de qualsevol edat i encara que afecta persones de tots els orígens. El fet que una persona la pateixi incrementa les possibilitats que els seus familiars la puguin patir. La probabilitat de patir-la si algun familiar la té és del 10%.

 

 

2. Símptomes:

 

-Restrenyiment

-Canvis i alteracions de la conducta

-Mal de cap

-Dolor muscular

 

 

3. Curació:

 

No té curació. És la malaltia crònica intestinal més freqüent en el món occidental.

 

 

4. Curiositats:

 

Pot  fer que els joves amb malaltia celíaca no puguin créixer completament. Aquestes persones poden tenir, a més, una major propensió a desenvolupar altres malalties, com per exemple la tiroïditis autoimmune, diabetis, lupus i certs tipus de càncer, i desenvolupar anèmia.

 

5. Exemples:

La Paula és celíaca des de petita. Ha de vigilar molt amb el que menja. Per exemple: a les festes d’aniversari li fem un pastís especial sense gluten per què pugui menjar.

 

 

6. Al·lèrgies:

 

L’al·lèrgia alimentària és una resposta immunològica que fa el cos.

Cal diferenciar entre al·lèrgia i intolerància alimentària  (per exemple, a la lactosa o al gluten).

 

 

7. Exemples:

 

L’Isaac, té al·lèrgia al plàtan. Si el menja li fa molt mal la panxa, no pot menjar-lo. Per exemple: al menjador de l’escola si en hi ha, ha de demanar una altre fruita.