L'anèmia

QUÈ VOLEM SABER?

 

  1. Què és la malaltia?

L’anèmia es produeix per la disminució dels glòbuls vermells, també anomenats eritròcits, a la sang o en els nivells d’hemoglobina. Els glòbuls vermells s’ocupen del transport de l’oxigen en la sang i als diferents teixits. La causa de l’anèmia pot ser una malaltia hematològica; però també pot ser una manifestació d’altres malalties.

 

 

2. Per què la pots tenir?

La causa de l’anèmia pot ser una malaltia hematològica; però també pot ser una manifestació d’altres malalties. A part també pot ser hereditària.

 

3. Causes

El símptoma més freqüent de l’anèmia és el cansament i la sensació d’esgotament i de debilitat. A les persones amb anèmia els costa tenir energia suficient per fer les activitats habituals.

Altres signes i símptomes de l’anèmia poden presentar-se perquè el cor ha de treballar més per bombar sang rica en oxigen pel cos i són:

-La dificultat per respirar

-El mareig

 -El mal de cap

 -El fred a les mans i els peus

 -La pal·lidesa

 -El dolor al pit

 

 

 

4. Curació i especialistes que la tracten, empitjora?

L’objectiu del tractament és augmentar la quantitat d’oxigen que la sang pot transportar i s’aconsegueix fent créixer la xifra de glòbuls vermells o la concentració d’hemoglobina, una proteïna dels glòbuls vermells rica en ferro i que transporta oxigen a les cèl·lules de l’organisme. A més, cal tractar la malaltia de fons o la causa de l’anèmia, si existeix.

El tractament de l’anèmia depèn del tipus, la causa i la gravetat de la malaltia. Poden consistir en:

  • Canvis en l’alimentació

  • Suplements nutricionals

  • Medicaments

  • Intervencions quirúrgiques

  • Cirurgia per al tractament de la pèrdua de sang

El metge especialista pot determinar la necessitat de fer una transfusió de sang o un trasplantament de cèl·lules mare de la sang i la medul·la òssia

 

5. Transimissió

Pot ser hereditària.